2012. február 17., péntek

Lelesz kötődése az Árpád házi magyar királyokhoz.



A premontrei rend vezetői az Árpád házi királyok titkos tanácsadóiként tevékenykedtek úgy vallási, mint gazdasági téren, amin belül főleg az új mezőgazdasági technológiák bevezetése és terjesztése volt a fő feladatuk.
A történelmi Magyarország ezen belül a Felvidéki, és Galíciai területek  királya II. András király ( 1177-1235) bizonyíthatóan több szállal is kötődött Leleszhez.
http://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_II_of_Hungary
A király fennmaradt hadi útleírásaiból, hogy északi határvédő hadjáratai során Leleszen lovagjaival, és kíséretével gyakran megpihent.
A legenda szerint a hála vezérelte a királyt mikor a galíciai hadjárata alatt 1213 szeptember 23-án meggyilkolt feleségének, Andechsi-Merán Gertrudis királyné ( Szent Erzsébet édesanyja, Szent Margit, Szent Kinga, Boldog Jolán nagyanyja) holttestét a leleszi szerzetesek fogadták be átmenetileg és a templomuk alatt lévő kriptában őrizték.
A király hálája jeléül a királynő szívét ajándékozta a rendháznak. A király személyében tehát az ország első embere lett Lelesz, és a rend védelmezője, patrónusa.
Az Árpádkor (XI-XIV.sz) fennmaradt, és felbecsülhetetlen írott feljegyzéseinek, adomány  leveleinek,  színes egyházi krónikáinak, iratainak közel negyede a leleszi premontrei rend monostorában íródott, melynek működéséhez II. András király 1214-ben biztosított jogokat, és birtokadományokkal kiváltságokat, s melyet az így hitelesítő helyként szerzett közjogi szolgálatai tették nevezetessé. A Leleszi prépostság közel 800 éven át a magyar írásbeliség, és 21 vármegye jogalkotásának letéteményese volt.
II. András nevéhez számos okmány fűződik, az angol magna charta ( 1215) után András 1222-ben kelt Aranybullája volt a kora középkori Európa második alkotmányszerű jogirata, melynek nyolc másolt példányából egy Leleszen készült.
A szétdúlt, elpusztított gótikus lovagkori Magyarországból –az oszmán terjeszkedés ideje alatt- jelentős épített egyházi és világi emlék alig maradt ránk, csodával határos módon ritka kevesek egyike Lelesz, mely viszontagságai ellenére  rendületlenül áll a Latorca-Tice-Bodrog kanyargó morotvái, legelői felett, hirdetve az egységes keresztény Európa lelki szellemiségét védő és kívánó lovagkirály megszentelt örökségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése